COVID-пандемията промени с един замах приоритетите на хората. След затваряне на

...
COVID-пандемията промени с един замах приоритетите на хората. След затваряне на
Коментари Харесай

Кризата въведе нови приоритети

COVID-пандемията промени с един размах целите на хората. След затваряне на офисите отпадна потребността от делово и публично облекло и стилната индустрия усети студения мирис на рецесията. Останали наложително в домовете си хората изпитаха желанието за повече придвижване и спортуване, което пък ускори ползата им към по-спортните дрехи.

Засили се и търсенето на спортни облекла, което отвори нишата на компаниите от този отрасъл. За това оказа помощ и невъзможността да се посещават други събития.

Макар и да нямаше публични състезания спортистите също продължиха тренировките си под друга форма и имаха потребност от спортни екипи. И по този начин производителите и търговците на спортни облекла и продукти се оказаха измежду тези, за които работата не спря.

Не са малко и българските компании, които извършват поръчки за световни брандове. Една от тях е " Виомода " ЕООД - новаторска австрийска инвестиция в производството на високотехнтологични спортни дрехи, с централен офис в Пловдив.

В момента компанията, която обезпечава напълно приключен артикул - от първата рисунка до крайното произвеждане, има три предприятия у нас и осигурява работа на общо 261 чиновници. Едноличен притежател на капитала е " VioModa " ГмбХ.

 

  Г-жо Бакларова, какви са главните разлики сред професионално и любителско спортно облекло?

- Това зависи от типа спорт. Когато ние създаваме даден модел, се съобразяваме от какво тъкмо имат потребност професионалните спортисти. Например, при колоездачите екипът би трябвало да има джобче за тракинг и джоб за вода. За да сме сигурни на кое място да поставим  този джоб и да бъде на допустимо най-удобното място по време на колоезденето, вършим редица опити и проби, до момента в който се стигне до оптимална позиция и визия. При всеки един професионален спорт се проучват самите дейности на спортиста и по този метод се изработват дизайнът и функционалностите – дали и къде да се употребява дишаща материя или разтеглив плат. Когато произведем даден модел, го изпращаме за проби и от самите спортисти. При елементарната екипировка по-скоро се търси визия и налична цена.

Кои материи и цветове са подобаващи за летния състезателен сезон?

- Цветовете за летния състезателен сезон са светли, пъстри, които носят и положително въодушевление. Предпочитани материи са стандекс, полиестер, микрофибър. През топлия сезон е важно материята да бъде дишаща, а в случай че не разрешава това, ние комбинираме разнообразни видове в зоните, в които тялото се нуждае от това.

Колко постоянно би трябвало да се сменя един професионален състезателен екип?

- Това зависи от поддръжката на екипа. Професионалните спортисти употребяват няколко екипа на сезон и ги сменят през идващия, само че това, несъмнено, е индивидуално решение. При добра поддръжка те могат да се употребяват и многосезонно.

Кои са новите технологии в направата на спортно облекло?

- Пандемията повлия и на софтуерния пазар и напоследък не се наблюдават много новости в направата. Преди това като наклонност се очерта потреблението на лепени шевове - освен като функционалност, само че и за разчупване на дизайна. При тази технология, с цел да няма подгъв, слагаме лента, която посредством Ултрасоник машина, долепяйки двата края на плата, изрязва непотребния излишък и се получава дискретно сглобяване на обособените елементи - да вземем за пример тил и предница на облеклото. Преди този вид шевове се използваха най-вече при ветро- и водоустойчиви модели. Сега можем да ги забележим при множеството спортни дрехи. 

Какви  са европейските стандарти за професионално спортно облекло?

- Европейските стандарти се вкарват, с цел да може да се уеднакви качеството на произвежданата продукция. При нас характерното е, че платовете, които използваме, са стандартизирани по отношение на съответните им функционалности. Машините, с които работим
при софтуерните модели, също са създадени със документ за съответната функционалност. Във VioModa съблюдаваме целия индустриален развой да бъде по европейските стандарти.

За кои известни спортисти и спортни тимове сте правили екипи?

- Най-популярните спортисти, за които вършим екипи, все още са националният отбор по биатлон на Съединени американски щати, за които шием всяка година. Работим и за редица немски успешни професионални спортисти.

Кои са дългогодишните ви сътрудници, за които работите в чужбина?

- Наши сътрудници, с които сме открили постоянни взаимоотношения, са марки с много добър пазар, които са се потвърдили през годините - Maloya Sportswear, Martini Sportswear, Selfish. Тези марки се развиват в годините, с помощта на нас и ние се развиваме, посредством на тях. Ние сме техни сътрудници, а не просто производители. Надяваме се скоро да има и
българска марка, която да подкрепим и да се развие на европейския пазар на спортни облекла.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР